Inoxpran är en av de ledande tillverkarna i Italien av köksattiraljer i rostfritt stål typ Nils Johan här i Sverige.

Man kan säga att stallet hade sin upprinning i två andra 70-tals stall; Furzi och Jolly Ceramica, där flera av de cyklisterna och ledarna kom ifrån.


Inoxpran syntes först på tröjorna 1978 och de hette då Selle Royal-Inoxpran, man hade bl a Fausto Bertoglio, Giro segraren från 1975 med och även Alfredo Chinetti. Direttore sportivo var Carlo Menicagli och man sponsrades av Alan cyklar och Selle Royal sadlar.


1979 hade man gjort om stallet och hade Inoxpran som huvudsponsor, man hade även kompletterat med cyklister som Giovanni Battaglin, Bruno Leali och Riccardo Magrini. Davide Boifava tillkom som ds och Colnago sponsrade med cyklar.


1980 bytte man cykelsponsor till Pinarello vilket var ganska självklart då en del av Inoxpran stallet kom från det tidigare Jolly Ceramica som hade just Pinarello som cykelsponsor.


Giovanni Battaglin var en mycket speciell cyklist, han uppmärksammades först när han vann amatörernas Giro d’Italia 1972. Året efter var han professionell hos Jolly Ceramica och blev trea efter Merckx och Fuentes på det riktiga Girot. Han hade rosa tröjan nästan en vecka 1975 då Fausto Bertoglio vann sammanlagt. 1979 vann han bergspriströjan i Touren och 1980 kom han trea på Girot igen efter Hinault och Panizza.

Inoxpran fortsatte sin verksamhet ganska oförändrat ett par år, 1981 var ett speciellt år då Battaglin verkligen visade vad han var gjord av då han vann Vueltan som gick i April på den tiden och direkt efter (3 dagar) deltog i Giro d’Italia och vann sensationellt även detta med bara 38 sekunder till Tommy Prim och 50 till Giuseppe Saronni.

Då ska man komma ihåg att det förekom inga vilodagar på den tiden så när Girot var över hade Battaglin tävlat på toppnivå 43 av 48 dagar på raken!


1981 tillkom även Guido Bontempi och Giancarlo Perini och man hade både Cinelli och Campagnolo som delsponsorer på tröjan.


1982 anslöt sig ytterligare en ledare, Sandro Quintarelli, även han en duktig cyklist tidigare precis som Boifava med rötter i de ovannämnda stallen. Selle San Marco (Concor) blev delsponsor och man bytte från Campagnolo till Gipiemme utrustning på cyklarna som nu var Battaglin.1983 ändrade man namnet till Inoxpran-Lumenflon och en av mina gamla favoriter Roberto Visentini, tillkom i laguppställningen.


1984 fick Inoxpran en ny partner i huvudsponsorskapet, jeanstillverkaren Carrera och 1985 var det sista året som Inoxpran var med och sponsrade.Då hade man verkligen utökat stallet med en massa fina cyklister Claudio Chiappucci, Fabio Bordonali, Ottavio Dazzan, Massimo Ghirotto, Czeslaw Lang från Polen och Beat Breau och Urs Zimmermann från Schweiz.


Året efter hette stallet enbart Carrera, men det är en helt annnan historia förstås

Inoxpran-Pentole Posate

Av Michele Francesconi