Crescent 201-202
Världmästarcykeln  1955

Under förra seklets första hälft byggde både Crescent och Monark speciella racermodeller och Crescent var troligen det vanligaste märket bland tävlingscyklister. Stjärnor som "Svängis" Johansson, Ake Seyffarth och Ingvar Ericsson körde Crescent. När det sammanslagna bolaget Monark-Crescent började planera en modern racercykel efter sammanslagningen på hösten 1960, kom först modell 207-208 men den var föråldrad redan från början och 1963 lancerades därefter en helt modern modell enligt utländska förebilder. Till den användes en ramsats med Reynolds berömda 531 rör, muffar från Nervex (senare Dubois),  vevlagerhylsa och bakgaffeländar från Campagnolo. Men undantag förekom, så t ex byggdes några ramar i början med Simplex gaffeländar för att passa Simplex Juy 61 bakväxel. Ramen behöll i stort samma mått och uppbyggnad fram till och med 1980 då ramvinklarna ändrades. Nära nog alla ramar löddes av först Sven Gustafsson och senare Lasse Berg. Cirka 1000 ramar tillverkades varje år fram till början av 80-talet.

Ram / Gaffel:

Serie nr

Skick: Orginal

Styrlager:

Styrtapp: Gitan Lux

Styre: Steenbergen

Sadel:

Sadelstolpe:

Bromsar:

Fälgar:

Däck:

Nav:

Frihjul:

Bakväxel: Campa GS

Framväxel:

Växelspakar:

Vevparti: Stronglight 49D

Vevlager:

Pedaler:

Accesoarer:

Vikt

Svensk tävlingscykel.

Rock 'n' Rull -50's
En 201-202 byggd för att användas.
Stort sett färdig med mitt Crescent 50-tals projekt. Denna Världsmästarcykel har jag byggt med tanke på att den i första hand skall användas och inte hänga på väggen. Jag har därför gjort en del modifieringar som jag självklart inte skulle gjort annars.
Det är framför allt drivlinan jag modifierat. Jag ville kunna använda ett vanligt kapslat vevlager och ett "modernare" vevparti än det gamla Fauber som satt på. Efter som bakväxeln saknades valde jag att modifiera växelörat något för att få dit en Campa GS växel. Detta för att lättare kunna använda en 5 delad bakkrans. Jag fick tag på en adapter till ett vanligt kapslat Shimano vevlagret i Finland som fungerade perfekt. Ett Stronglight 49D vevparti från 50-talet tycker jag inte skämmer utseendet på cykeln.

SPD Pedaler
Det kan inte förnekas att man blivit bortskämd och saknar moderna pedaler. 

Eftersom det nu är fransk gänga så är det ju inte bara att byta till "klick" pedaler hur som helst. 

Men till dagens tur bestämde jag mig för att göra något åt saken. Raskt iväg till järnaffären för att inhandla borr, 

12,9 skulle det vara enligt en tabell jag hittade för 9/16 gänga. Det fanns givetvis inte så 13 mm fick duga. 

Jag har sedan tidigare ett par gängtappar liggande, men aldrig använt dem. 

Själva operationen var enkel, det enda man fick fundera över var att använda rätt tapp till respektive pedalgänga (typ, rätt höger, fel vänster). Bytte också ut den gamla Idealsadeln mot en Brooks som passar mig bättre. 

Jag har testat en tur på 30 km och är mycket nöjd med resultatet.
Självklart har jag också tidsenliga pedaler med ”korgar” att använda när det skall köras ”original”