Crescent 92320
Världmästarcykeln  1973

Benämningen på de olika modellerna är något förbryllande. 92320 kallas, åtminstone i senare broschyrer, Super Continental och 92319 Continental. I annan reklam används namnet 320 Pepita Special. I USA har alla modeller med Nervexmuffar tydligen konsekvent kallats Crescent Pepita. (Professional De Luxe 320, Professional Competition 318 (även med Vitusrör), Professional Extra 317 och Professional 316.) 

Under förra seklets första hälft byggde både Crescent och Monark speciella racermodeller och Crescent var troligen det vanligaste märket bland tävlingscyklister. Stjärnor som "Svängis" Johansson, Ake Seyffarth och Ingvar Ericsson körde Crescent. När det sammanslagna bolaget Monark-Crescent började planera en modern racercykel efter sammanslagningen på hösten 1960, kom först modell 207-208 men den var föråldrad redan från början och 1963 lancerades därefter en helt modern modell enligt utländska förebilder. Till den användes en ramsats med Reynolds berömda 531 rör, muffar från Nervex (senare Dubois),  vevlagerhylsa och bakgaffeländar från Campagnolo. Men undantag förekom, så t ex byggdes några ramar i början med Simplex gaffeländar för att passa Simplex Juy 61 bakväxel. Ramen behöll i stort samma mått och uppbyggnad fram till och med 1980 då ramvinklarna ändrades. Nära nog alla ramar löddes av först Sven Gustafsson och senare Lasse Berg. Cirka 1000 ramar tillverkades varje år fram till början av 80-talet.

Ram / Gaffel: Reynolds 531


Serie nr

Skick:  Orginal (Projekt)

Styrlager: Campa

Styrtapp:

Styre:

Sadel: Brooks

Sadelstolpe:

Bromsar:

Fälgar:

Däck:
Nav: Campagnolo

Frihjul: 5-kransar

Bakväxel: Campagnolo
NR. Märkt 73

Framväxel: Campagnolo
NR braze on

Växelspakar: Campagnolo,

Vevparti: Campa NR

Vevlager: Campagnolo,

Pedaler: Atom

Accesoarer:

Vikt
Svensk tävlingscykel.

Nära döden upplevelse för en Crescent.
Det kom in en herre i butiken släpandes på en gammal Crescent och ville tala med "han som samlar på gamla cyklar". Han hade rensat ett förråd och var på väg till tippen med en massa skräp.
Däribland också en gammal cykel. Som tur var hade han kommit på att han läst ett reportage om möbelhandlaren som samlar på gamla cyklar och kom därför först in och vill höra så inte jag kunde tänkas vara intresserad.
Och jo då jag kunde väl vist vara intresserad, och för ett par hundralappar så räddades denna fina Crescent 92320 från 1973 från cykeldöden och kommer efter en rejäl genomgång att få ett fint hem tillsammans med ett antal andra Crescent och Monark kompisar.