Crescent  1976

Ram / Gaffel:

Serie nr

Skick: 

Styrlager:

Styrtapp:

Styre:

Sadel:

Sadelstolpe:

Bromsar:

Fälgar:

Däck:

Nav:

Frihjul:

Bakväxel:

Framväxel:

Växelspakar:,

Vevparti:

Vevlager:

Pedaler:

Accesoarer:

Vikt




Svensk tävlingscykel.

Gammal Kärlek rostar aldrig.

Projekt Crescent Mark IX Rostfri

Ett mycket spännande projekt. En cykel jag fick köpa av Bo Berglund som hade haft turen att komma över den som ett riktigt ”laggårds fynd”. Som tur var, var den inte i hans storlek så han lät mig köpa den, tack för det Bo. Kanske en av dom intressantaste och mest udda svenska tävlingscyklarna som är tillverkade. Tyvärr hittar jag inte så mycket mer information om cykeln än det som Kjell på Cyklehobby bidrar med. Det verkar som de producerades under några år under 70-talet. Cykeln på Kjells sida beräknar han vara producerad ca 74 och min som börjar med ram nr 502 bör vara producerad ca 76-77. Den togs fram i Svenskt Sandviken rostfritt stål för den Amerikanska marknaden som hade stort förtroende för svenskt stål. Hur det gick till när Crescent fick Sandviken att börja tillverka cykelrör i rostfritt stål skulle vara intressant att veta. Självklart är det bara huvudtriangeln som är rostfri, gaffeln och och bakstagen är i kromat stål. Hur som helst lär det inte vara särskilt många som producerades och hur många av dom som exporterades till USA och hur många som stannade i Sverige skulle vara roligt att veta. Jag vet inte om något svenskt lag eller cyklist använde denna modell men det är väl tveksamt. Enligt annonsen för den amerikanska marknaden gjordes cykeln med tre olika komponent grupper men med samma ram och gaffel. Den exklusivaste med Campagnolo NR komponenter, fick beteckningen Mark XX. Enligt katalogen skulle cykeln med dessa komponenter väga totalt 20 lbs som motsvarar ca 9,1 kilo. Om detta stämde skulle det varit extremt bra för en cykel från mitten av 70-talet. Särskilt med tanke på oreducerade rostfria rör. Min cykel motsvarar väl närmast en Mark IX som var den med de enklaste komponenterna. Vikten på min cykel i det skicket jag fick den är 10,58 kg alltså nästan 1,5 kilo tyngre. Samtidigt skall man veta att min Crescent 92320 från 1973 med Campa komponenter väger 11,21 kg.

Frågan är nu vad jag skall göra med min Mark IX. Ett allternativ är självklart att behålla merparten av komponenterna och bara i ordning ställa den i bästa möjliga skick. Ett annat alternativ är självklart att bygg om den till en Mark XX och hänga på en Campa NR grupp. Men båda alternativen tycker jag i det här fallet är lite tråkiga. Förutsättningarna är att jag skall kunna använda cykeln på en del ”tävlingar” och event då jag vill visa upp en svensk cykel. Därför vill jag ha den så bra som möjligt att cykla på. Jag känner mig inte heller i det här fallet låst till att den skall vara kopia på något lags tävlingscykel eller i original skick.

Jag tänker mig följande förutsättningar:

1: Cykeln skall vara bra att cykla på.

2: Cykeln skall vara snygg, och behålla sitt mycket rena utseende.

3: Cykeln skall i allt väsentligt ha tidstypiska komponenter.

4: Cykeln skall ha komponenter som passar bra tillsammans både funktionellt och visuellt.

5: Cykeln skall så långt det är möjligt byggas med komponenter som jag har befintligt.

6: Cykeln skall i möjligaste mån ha komponenter som är lättare än de som sitter på nu.

Målsättningen är att få en super clean originell svensk tävlingscykel som är riktigt bra att cykla på. Jag hoppas också att med nya komponenter komma ner lite i vikt. Jag tror aldrig Crescent lyckades få ner vikten till 9,1 kilo som står i annonsen. Min målsättning är att den skall väga under 10 kg.

Projekt Crescent Rostfri Mark XX

Projektet går vidare. Hjulen är nog näst ramen den viktigaste delen på cykeln. Hjulen som satt på var Campa GS högfläns nav, med omärkta fälgar. Jag fick nyss köpa en fin Wilier av Curt i Södertälje med fantastiskt fina hjul. Jag har ett par Campa SR som blir bra till den så tar jag dessa hjul till Crescent. Framhjulet är med OMAS nav och Nisi Countach fälg, medan bakhjulet också har Omas nav men Ambrosio Syntesis Super Professional fälg och 6 delad kassett. Dom gamla Campa hjulen vägde 221 gram och Omas hjulen 201 gram, så där vann jag 20 gram.

Projekt Crescent Rostfri Mark XX

Del 3

Vevparti, framväxel och bakväxel.

SunTour växlarna och Sugino vevparti fungerar säkert bra, men är ju knappast vackra eller särskilt lätta.

Jag hade ett Dura Ace vevpart liggande och 600 Arabesque växlar. Helst kanske växlarna också skulle varit DA men för närvarande får 600 Duga.
Sugnio vevparti vägde 695 gram och DA vägde 630 gram, Jag bytte klingorna som satt på till ett par nyare och 20 gram lättare. Så totalt sparade jag 85 gram på vevpartit. Bakväxeln som satt på var ett SunTour V-GT som vägde 385 gram och som nu bytres mot en 600 som vägde 195 gram. Framväxeln Sun Tour vägde 160 gram och 600:a 110 gram
Så totalt har jag sparat på vevpart och växlar inte mindre än
327 gram

Projektet Crescent XX Rostfri rullar vidare.

Del 4

Jag har bestämt mig för att använda Shimanos styrändsväxelspak. Dels för att jag inte har det på någon cykel, men framför allt för att slippa växelspakar på ramen som jag vill hålla så ”ren” som möjligt. Jag har också bestämt mig för att behålla styrkombon som satt på. Det går säkert att hitta en lättare kombo (Denna väger 640 gram) men jag tycker att Atax stammen och BF styret är rätt snygga och lagom ovanliga, sen är dom också i rätt storlek för mig.
Men efter som jag bara har tänkt att ha styrlind på nedre delen av styret (upp till bromshandtagen) så blev jag tvungen att borra hål för att dra växelvajrarna genom styret. Bromshandtagen blev Shimanos 600 Arabesque, och bromsarna Dura-Ace.
Sadelstolpen blev SR och sadeln en superlätt Sella Italia Superlegera som jag köpte av Gert Berntsson, tack för det Gert. Pedaler Mailard CX med Christophe klipps och remmar avslutar uppdateringen.
Nu är det kvar lite vajerdragning och kedja för att kunna avsluta projektet.
Målet att komma under 10 kg vekar inte vara något problem.


Projekt Crescent Mark IX Rostfri

Mission accomplished

Nu är projektet klart, och jag måste säga att jag är otroligt nöjd med resultatet.

Här är de förutsättningar jag gick in med i projektet.

”Jag tänker mig följande förutsättningar:

1: Cykeln skall vara bra att cykla på.

2: Cykeln skall vara snygg, och behålla sitt mycket rena utseende.

3: Cykeln skall i allt väsentligt ha tidstypiska komponenter.

4: Cykeln skall ha komponenter som passar bra tillsammans både funktionellt och visuellt.

5: Cykeln skall så långt det är möjligt byggas med komponenter som jag har befintligt.

6: Cykeln skall i möjligaste mån ha komponenter som är lättare än de som sitter på nu.

Målsättningen är att få en super clean originell svensk tävlingscykel som är riktigt bra att cykla på. Jag hoppas också att med nya komponenter komma ner lite i vikt. Jag tror aldrig Crescent lyckades få ner vikten till 9,1 kilo som står i annonsen. Min målsättning är att den skall väga under 10 kg.”

Själv tycker jag att jag har lyckats väl med att uppfylla alla kriterier.

Frågan är om det över huvud taget tillverkats någon intressantare svensk tävlingscykel.

Bara detta med rostfria rör från Svenska Sandviken är ju helt fantastiskt.

Jag har som syns på bilderna strävat efter att få en så ren och elegant cykel som möjligt, och det har varit viktigt att få bort allt onödigt från den rostfria huvudtriangeln.

Vikten på komplett cykel stannade vid 9,5 kg vilket jag är klart nöjd med.