Lite ny lack och putsande och och den gamla järnhästen blir till ett nytt fullblod igen. 

En trotjänare från 55. Köpt från en gammal cyklist i Vårgårda. Hängt i ett garage i 40 år. Ganska sliten och i behov av lite omvårdnad

Ram / Gaffel: “Flygstål”


Skick: Original/ Delvis ommålad.

Styrlager

Styrtapp: Titan

Styre: V Steenbergen

Sadelstolpe Brooks

sadel Brooks

Bromsar: Altenburger

Fälgar: Weinman

Nav: FB Prevette

Frihjul

Bakväxel: Simplex

Framväxel: Simplex, med spak på sadelröret

Växelspakar: Simplex

Vevparti: Simplex

Vevlager: Simplex

Pedaler: Lyotard

övrigt: Pump

Vikt
Med denna modell blev Lasse Nordvall Nordisk Mästare 1955, ivrigt påhejad av Monarkchefen Tage Varborn, Samma år vann Oswald Johansson det klassiska och ärofyllda 6-dagarsloppet (han vann även 1958). Som fjärde man kom Lennart Wretman och Artur Skott blev 5:a. Vid den här tiden pågick det s.k. firmakriget mellan dom blå från Varberg och dom gula från Uppsala.

Ramen är, liksom på de flesta äldre svenska tävlingscyklar, lödd utan muffar, en teknik som kräver noggrann inpassning av ramrören. Rören är, som framgår av dekalen på sadelröret, av "Flygstål" d.v.s. krom-molybden-stål, givetvis oreducerade. Benämningen är relevant eftersom denna rörsort sedan 20-talet alltmer använts för flygplanskonstruktioner på grund av sin lätthet och styrka kombinerat med svetsbarhet. Vevparti och växlar kommer från Simplex och bromsar och fälgar från Altenburger, en firma som på 50-talet tillverkade det mesta i cykelutrustningsväg.

 Katalogen 1957 ger nummer på de olika modellerna. Vevpartiet på bilden är Stronglight troligen med Simplex klingor. När man läser broschyrerna får man uppfattningen att ramarna var identiska för alla modeller men i praktiken var det nog så att bara de dyrare hade ramrör med 0,8 mm godstjocklek. Modell 305 väger betydligt mer än 10 kg vilket inte bara beror på de tyngre hjulen.

Lasse Nordwall var Nordisk Mästare 1955 och olympier både 1952 och 1956
(10:e plats).

Ett par originalflaskor från 50-talet på styret ger rätt image.

Monark 1955
Blå blixten

Svensk tävlingscykel.