Colnago 1982
Super

”Saronni”

Italiensk tävlingscykel

Ram / Gaffel: Columbus SL

NR A678

Skick: Original

Styrlager: Campa SR

Styrtapp: 3ttt Panto

Styre: 3ttt Competizione

Sadelstolpe: ITM

sadel: S Marco, Concor

Bromsar: Campa SR

Fälgar: Mavic GP4 (kommer)

Däck:

Nav: Campa Record

Frihjul:

Bakväxel: Campa SR

Framväxel: Campa SR

Växelspakar: Campa SR

Vevparti: Campa SR

Vevlager: Campa SR

Pedaler: Campa SR

Accesoarer:

Vikt: Komplett Cykel 9,58 kg

Vikt: Utan hjul 6,98 kg

COLNAGO SUPER
Av Michele Francesconi
Många stall, både amatör och proffs använde Supern precis som den var, visst, de custombyggdes ju måttmässigt etc för att passa exakt (så köper italienarna helst cyklar även idag - su misura) men själva modellen ändrades inte ofta. Molteni körde på Supern.

Sen som jag sagt tidigare så var Colnago precis som de övriga en liten custom-shop ut i fingerspetsarna, man kunde komma med mycket egen input på ramarna så länge de inte avvek för mycket från vad Ernesto tyckte var säkert och bra. En specialvariant av Super'n kallades Super Pantografata, den kom med speciella graverade komponenter som du hör på namnet. 

I mitten av 70-talet tillkom Mexico modellen som var lättare och den lyxades till alldeles i slutet på 70-talet med modellen Mexico Oro som var riktigt guldpläterad, mer av en showcykel än något man cyklade på egentligen.

 

Vid den här tiden tog man fram flera specialversioner av Super som kallades International, Export etc p g a en snabbt växande marknad. Colnago startade även ett annat märke kallat Colner för att kunna sponsra ytterligare proffs-stall, det var nämligen begränsat förr hur många stall en tillverkare kunde få sponsra (inte som idag då Specialized körs av halva klungan). Dessa cyklar byggdes inte av Colnago, utom möjligtvis toppmodellen som var väldigt lik Super.

Första hälften av 80-talet tillkom flera andra modeller som Arabesque, Oval CX, Profil CX för att kulminera med Master 1983-84. Arabesque'n är intressant, finns en vanlig och en Master version av den f ö. Colnago samarbetade med två oerhört skickliga byggare, två bröder Gozzi nere i Reggio Emilia, varav den ene var suverän på att handskära muffar. De levererade muffar mm till Arabesquemodellen som dök upp 83 om jag inte minns fel och startade i samma veva ett eget märke kallat Rauler som du kanske sett. Men samtidigt, under hela tiden producerade Ernesto även olika specialmodeller för olika landslag, stall osv..på bana och landsväg, tempocyklar etc etc.

del tongo -Colnago 1983

Saronni 1983

Min Colnago Super -82
Ernesto Colnago är ju något av en ikon inom cykelvärlden och hans cyklar har alltid haft en särställning. För mig är denna modell Super i ”Saronni” rött den kanske mest klassiska.
Ramen köptes på Ebay från Tyskland och var i mycket bra skick.
Det var viktigt för mig att hitta komponenter som stämde med de som Saronni och del tongo stallet använde under början av 80-talet.
Självklart var det Campagnolo Super Record som gällde, många delar var också Colnago graverade. Styre och styrtapp var från 3ttt. Selle San Marco lanserade Concor sadeln och var med som delsponsor vilket blev en succé. Fälgarna är Klassiska Mavic Gp 4.