Bilden ovan visar halva Monarks racerprogram 1962, dvs ett år efter introduktionen av modellen med Nervexmuffar och Reynoldsrör. Tyvärr fanns ingen specifikation över utrustning, men 320 har tydligen Mafac bromsar till skillnad från de övriga med Weinmann och vevpartiet är Stronglight liksom på de enklare modellerna. Även Campagnolo förekom liksom hos Crescents 320 - Campagnolo Record bakväxel från 1963 och Nuovo Record från 67-68.
Specifikation Monark racer (=Crescent 92320) i början av 70-talet
Ram: Reynolds 531 med Nervex muffar och Vagner gaffelkrona
Vevparti, pedaler, växlar och nav: Campagnolo NR
Sadel: Idèal 45 eller 90
Sadelstolpe: Campagnolo Record
Styrlager: Campagnolo
Styrstam: 3TTT
Fälgar: Nisi
Bromsar: Mafac Racer

Pump: Silca Impero

Monarks toppmodell från introduktionen i början av 60-talet och fram till slutet av 70-talet var byggd med samma ram som motsvarande Crescentmodell. Men vissa olikheter fanns, åtminstone till en början, när det gällde framgaffel och utrustningsdetaljer. Cykeln på bilden ovan från c:a 1973 är dock identisk med Crescents modell 92320 sånär som på färg och dekaler. Se specifikation nedan.

Monark av den här sorten är inte så ovanlig i vårt land, så därför fick jag för mig att göra den här lite mer personlig. Eftersom Nervex muffarna år synnerligen vackra ville jag framhäva dem lite mer. Jag målade därför muffarna till styrhuvudet vita, och för att framhålla likheterna med Crescent målade jag också röda sträck på bakstagen.

Lite Peugeot över de målade muffarna kan jag tycka. Själv är jag rätt nöjd med resultatet. De är inte alla förunnat att ha en Monark 92320/C

Ram / Gaffel: Reynolds 531

Serie nr

Skick: Original/ Delvis ommålad.

Styrlager Campagnolo

Styrtapp: 3ttt

Styre: 3ttt

Sadelstolpe

sadel: Unicantor

Bromsar: Universal 66

Fälgar: Mavic

Däck

Nav: Campagnolo Record

Frihjul / 7-växlad

Kedja

Bakväxel: Campagnolo
Neuvo Record

Framväxel: Campagnolo
Neuvo Record

Växelspakar: Campagnolo

Vevparti: Campagnolo NR

Vevlager: Campagnolo NR

Pedaler: Zeus

övrigt:

Vikt

Monark 1972
92320

Svensk tävlingscykel.