!967 var ett händelserikt år för Peugeot stallet. Man hade det utan tvekan starkaste laget världen med cyklister som Tom Simpson,
Eddy Merckx, Roger Pingeon och Ferdinand Bracke. Merckx var självklart den stora uppåtgående stjärnan det året och vann så väl Paris-Nice som en hel rad av de största endagarsloppen. Roger Pingeons triumf i den största tävlingen av dom alla Tour de Frrance kom tyvärr att överskuggas av den stora tragedin när Tom Simpson cyklade sig till döds av utmatning under etappen upp till Mount Ventoux. Alla cyklade de på vita Peugeot cyklar som i det mesta stämmer väl överens med denna Peugeot. Peugeot hade tidigt förstått vikten av kunna marknadsföra och sälja cyklar som var identiska med de som mångas idoler i proffslaget cyklade på.

Ram / Gaffel: Reynolds 531, Nervex muffar

Serie nr:

Skick: Original

Styrlager: Stronglight Competion

Styrtapp: AVA

Styre: AVA

Sadelstolpe: Stronglight

sadel: Idiale Record 80

Bromsar: Mafac Dural Forge

Fälgar: Mavic

Däck:

Nav: Normandy Competion

Frihjul:

Bakväxel: Simplex  537p Criterium

Framväxel: Simplex AV 223 Prestige Criterium

Växelspakar: Simplex Prestige

Vevparti: Stronglight 93

Vevlager: Stronglight

Pedaler: Atom

Accesoarer:

Vikt

En klassisk Peugeot från stallets storhetstid. Cykeln var i bra bruksskick när jag köpte den. Jag kommer därför inte att göra några stora åtgärder. Alla delar är original och stämmer väl med de komponenter som proffsstallet körde på 1967. Det blir att plocka ner den och putsa upp alla delar. Jag kommer också att byta dekalerna ”Peugeot” på undre ramröret och Reynolds dekalen på sadelröret. Eventuellt också bättra den svarta färgen på muffarna och även klarlacka den för att den skall klara sig lite bättre. Min tanke är att kunna använda denna cykel att träna och även kanske köra något motionslopp med.

Här är ramen rengjord och nya peugeotdekaler sitter på. Lite svart färg på muffarna och på med lite klarlack som extra skydd. Sedan lite puts på övriga delar och montering.

Styret putsat och nya bromshandtag med fina handskydd på plats. Lite svart tygstyrlinda sen klart att montera.

Peugeot 1967
PX 10
Kopia på Tom Simpson’s cykel

Fransk professionell tävlingscykel.

Här är ramen rengjord och nya peugeotdekaler sitter på. Lite svart färg på muffarna och på med lite klarlack som extra skydd. Sedan lite puts på övriga delar och montering.

Lite bider på hur cykeln såg ut när jag fick hem den.