Fint besök i cykelutställningen

Björn Johansson kom och hälsade på i cykelutställningen, tittade och pratade lite cykel. Alltid lika roligt att få besök av någon som varit aktiv under den period som intresserar mig.
Björn kommer från Vänersborg och var aktiv under åren 1982 till 1992.
1987 var kanske hans bästa år då han bl.a blev dubbel svensk mästare både på tempo och linje.
1988 var han med och representerade Sverige i lagtempo i OS i Seoul och vann brons.


I dag fick vi fint besök i cykelutställningen, Jan-Åke EK kom och inspekterade samlingen. Jan-Åke tävlade tillsammans med Fåglum bröderna för Vårgårda på 60-talet.

Vann SM i lagtempo 65, 68 och 69 tillsammans med bröderna. Cyklade för landslaget under dessa år och kom bl.a total 9:a i England runt med en 3:e plats på en etapp. Han var även uttagen som reserv till OS 1968.

Jan-Åke Ek
20140506

Bernt Johansson
20150215

En kväll med Guld Bernt.
Vi gästades av ingen mindre än "Guld" Bernt Johansson här på AO Möbler's vintage cykelsektion. Det var ett samarbete mellan oss och Ride of hope med Thomas Johansson som utmynnade i en trevlig kväll med Bernt.
Det var spännande att höra Bernt kommentera en del av cyklarna från "hans tid". Dagen till ära hade jag även fått klart min Peugeot PX 10 från 76 som är en kopia på den cykel Bernt använde på OS-76. Bernt kunde glädjande nog bekräfta att cykeln stämde väl med den han cyklat på.
På det hela taget en mycket lyckad kväll, tack för det Bernt och Thomas.

Erik Fåglum

Erik var den spurtsnabbaste av de fyra Fåglumbröderna. Han var också ett taktiskt geni. 1969 följde han med sina bröder till Italien men sejouren blev bara två år. Klubbledningen ville sänka hans lön det tredje året, Erik vägrade gå med på det och åkte hem istället. Ett beslut som visade sig vara ekonomiskt mycket fördelaktigt. I Italien hade man på den här tiden nämligen en regel som sade att man inte behövde skatta för de två första åren, stannade man däremot ett år till fick man skatta för de två första åren också.

När han kom hem blev han reamatöriserad, med vissa restriktioner, och cyklade för Stockholms CK. Senare drev han Racerdepån i Vårgårda tillsammans med brodern Gösta. Under sin karriär vann han förutom OS-medaljerna VM-guld i lagtempo 1967, 68 och 69, VM-brons (individuellt) i linjelopp och lagförföljeselopp 1968. SM-guld linje 1967, samt totalt elva lag-SM-titlar.

Han körde för följande klubbar/stall: Alingsås CK 1958, Fåglums CK 1959–61, Vårgårda CK 1962–69, Ferretti, Italien, 1970–71, Stockholms CK 1972, IK Ymer, Borås, 1973–75.

KÄLLA: Olympiaboken

Mario Labadessa &
Vanin Alessandra Sara

Två profiler inom Italiensk vintagecykling. Driver tidningen och saiten Bici d’Epoca.