De Rosa historien


Ugo De Rosa

Ugo De Rosa föddes den 27 januari 1934 i Milano, Italien. Han gick i grundskolan, högstadiet och en teknisk skola där han följde en mekanisk och teknik läroplan. Han utvecklade en passion för tävlingscykling som ung pojke, en passion som fortfarande är med honom än i dag. Detta ledde honom till att själv ta upp sporten där han avancerade på amatörnivå. Men han blev också mycket intresserad av vetenskapen om cykeln i sig själv och det visade sig vara det område där DeRosa skulle sätta sin prägel på cykelhistorien.

Hans första jobb var på av sin farbrors värkstäder där han reparerade och monterade cyklar. I början av femtiotalet öppnade Ugo De Rosa sin första butik och engagerade sig i tillverkning av tävlingscyklar. Han förstod vad det tog att bygga en verklig tävlingscykel och hans rykte spred sig bland amatöråkare i Milano. Under 1958
spreds ryktet om  De Rosas ramar och nådde den professionella klungan. När han bevistade ett lopp på Vigorelli Velodromen i Milano kontaktades han av den kände cyklisten, Raphael Geminiani. Denne frågade om 
De Rosa ville bygga en cykel till honom för det kommande Giro d'Italia. De Rosa svarade genast med att tillgodose Geminiani begäran, för han visste att detta skulle intyga hans hantverk och lansera honom i världen av professionell cykling.

Under sextiotalet var De Rosas cyklar ett fast inslag i den professionella klungan. Den starka Faema truppen var det första laget att använda de Rosas cyklar, med cyklister som  Soler och Suarez från Spanien. Tillsammans med belgiska Rik van Loy vann de en stor del av de tävlingar de ställde upp i. Andra lag som använde De Rosas cyklar under decenniet var Tbac (1964) och Max Majer (1967).

1969 kontaktades De Rosa av Gianni Motta, en stor stjärna som hade beundrat de cyklar som användes av Max Majer team. Motta ville ha Ugo som sin ram byggare och mekaniker, Denne  accepterat och blev cykel leverantören även till Mottas starka Sanson team. Det var också under denna period som en av de största cykelstjärnorna var på uppåtgående - Eddy Merckx. DeRosa byggde några ramar till Merckx under denna tid, men det var först 1973 som det nu berömda förhållande formaliserades. Det var då Eddy frågade Ugo om att bli officiell rambyggare och mekaniker för Molteni laget som han var kapten för. Resultaten var oöverträffad som Merckx och hans lagkamrater vann nästan alla de stora tävlingarna inklusive Tour de France, Giro d'Italia, Milano-San Remo och VM. Detta partnerskap var i kraft till Merckx pensionering 1978.
1981anlitade Eddy igen sin gamla ram byggmästare, nu som teknisk konsult när han etablera sin egen anläggning för cykeltillverkning. De Rosa begåvning var dock mycket efterfrågad från mitten av sjuttiotalet.
1974 kom en annan stor cyklist till honom i jakten på den cykel som var så omtalad i pro klungan. Francesco Moser ville ha De Rosa cyklar för sitt Filotex team. De Rosa accepterade och resultaten var givande för
båda parter. Laget togs över av Sanson år 1976, och värvade den duktige belgiska cyklisten Roger DeVlaeminck, medan Moser fortsatte med att vinna VM.

Så när sjuttiotalet avslutades hade  Ugo De Rosa gått från en blygsam start i hans farbrors verkstad till att bli rambyggaren åt två världsmästare. De Rosa personliga liv var också tillfredsställande. Hans fru och söner hade alltid varit en glädje för honom, och när sjuttiotalet var på väg att avslutas visade hans söner Danilo, Doriano och Cristiano stort intresse för familjeföretaget. Tidpunkten kunde inte ha varit bättre eftersom efterfrågan på De Rosa cyklar kom att skjuta  i höjden på åttiotalet. De Rosa hade gått in på nya marknader för första gången inklusive Förenta staterna, Ryssland, Japan, Belgien och Tyskland

Även den sportsliga sidan av verksamheten hade fortsatt att växa för De Rosa på åttiotalet. I 1982 sponsrade han Sammontana stallet under ledning av Moreno Argentin och Giovanbattista Baronchelli.
Från 1985 till 1989 kom De Rosa att arbetat med Ariostea laget som växte från ett liten nystartat team till en av de dominerande i klungan i slutet av årtiondet.

I slutet av åttiotalet växte också De Rosa ur den lilla verkstad som låg i anslutning till sitt hem och där alla hans ramar hade gjorts. Han flyttade till ett större utrymme i Cusano Milanino och här fick också hans söner betydligt mer ansvar. Danilo och Doriano hade lärt sig väl från sin far och började arbeta bredvid honom i de mest kritiska faserna av ramkonstruktion medan Cristiano tog över den kommersiella sidan av verksamheten.

1990 inledde Ugo De Rosa ett nytt projekt för att bygga cykelramar från titanrör som bättre skulle stå emot påfrestningar i professionell racing. Ugo tillbringat över tre år i forsknings-och utvecklingsfasen av projektet. I 1994 levererades de slutliga resultaten till Gewiss laget i form av De Rosa Titanio. Resultaten var fantastiska, och Gewiss lag vann följande tävlingar:

• Milano-Sanremo (G. Furlan)
• Liege-Bastogne-Liege (E. Bersin)
• Freccia Vallone (argentinsk, Furlan, Bersin, una Pagina storica del
Ciclismo: Tre corridori della stessa Squadra arrivano al traguardo)
• 77 Giro d'Italia (E. Bersin, un Russo di talento vince ett soli 23 anni,
battendo un korridoren esperto komma M. Induran)
• Giro di Francia (s. Ugrumov â "se "secondo posto)
• Giro di Lombardia (V. Bobrik)

Det Gewiss teamet samlade över 40 segrar under 1994, med De Rosas koncept titan ram.

Idag fortsätter De Rosa familjen att bygga de finaste cyklarna, samtidigt som man ständigt letar efter sätt att förbättra sina produkter på. Ugo, Danilo, Doriano och Cristiano har kommit långt sedan Ugo ställde upp i sitt första lopp för ungefär fyrtio år sedan.