Derny Sport 1950

Fransk motoriserad-cykel för motor-pacing.

Vår modell Sport 1950. Enda Derny’n i Sverige ?

Drömmen om en Derny

I vårt intresse för historisk tävlingscykling är självklart de exotiska tävlingarna Bordeaux-Paris och Criterium des As mycket spännande. Tävlingar där stora karlar på motoriserade-cyklar kör före en ensam cyklist under långa sträckor i hastighet upp till 60-70 km/t är fascinerande. Bilderna från dessa lopp är också helt fantastiska. Givetvis var det en dröm att kunna komplettera vår samling med historiska tävlingscyklar och Scooters med en äkta Derny.
Tillverkningen hos Roger Derny och söner på Avenue St. Mande 80 i Paris under åren 38-56 var dock mycket begränsad. Man tillverkade i första hand moddelen entraineur eller ‘Bordeaux - Paris‘ som användes uteslutande för tävlingssammanhang. Men för vägbruk, träning och mörkerkörning  tillverkades också en modell ”touring” som var en något modifierad entrainer, med koppling, belysning och pakethållare. Efter kriget 1948 upptogs produktionen på nytt och touringvarianten ersattes med en modell Sport som hade fått en tvåväxlad Zurcher motor som satt vinklad i ramen. Den hade också tre cykelväxlar. Förutom dessa modeller tillverkades också en motoriserad tandemcykel.


Efter som samtliga modeller tillverkades i mycket små antal, totalt inte mer än ett par hundra om året, fram till 50-talet så är självklart tillgången på marknaden mycket liten, Därför blev vi mycket glada när en Sport från 1950 dök upp till salu i Belgien. En ‘Bordeaux - Paris‘ hade på sitt sätt kanske varit roligare, men skulle vara helt omöjlig att registrera för att använda på svenska vägar. Denna Sport ägdes av en fransk man, som bara hade använt den under en mycket kort tid, varefter den blivit ställd i en källare. Originaldäcken ser helt nya ut och det hänger t.o.m kvar en liten prislapp på styret. Vid 85 års ålder sålde han den till en Belgisk motorcykelsamlare som vi nu köpte den av.
Några originalpapper eller ursprungsbevis finns tyvärr inte, vilket gör det osäkert om vi kan lyckas få registrerat den för trafikbruk. Den har heller inte varit igång på ca: 60 år så första projektet blir förstås att se om vi kan lyckas få liv i den.

Dernyn rullar!Var_Derny_files/IMG_0229.MOV